Publicerad den 25 oktober 2012 16:59 | av Tidningarnas Telegrambyrå (TT)

Prinsessan Madeleine förlovar sig

Prinsessan Madeleine har förlovat sig med Christopher O'Neill. Bröllopet är planerat till sommaren 2013 och ska hållas i Sverige. "Han är en riktig svärmorsdröm", säger drottning Silvia till TT.


Prinsessan Madeleine förlovar sig.

Prinsessan Madeleine förlovar sig.

Prinsessan Madeleine har förlovat sig med Christopher O'Neill. Bröllopet är planerat att äga rum under sommaren 2013 och ska hållas i Sverige.

- Han är en riktig svärmorsdröm, säger drottning Silvia till TT.

Silvia såg väldigt glad ut när hon bekräftade förlovningen för TT:s reporter på plats i Jordbro. Hon log och småskojade med de knappt 15 journalister och fotografer som var på plats.

- Christopher O'Neill är väldigt internationell och har bott i England i många år. Han tycker om Sverige och har varit här flera gånger. Det kanske blir någon gång i Sverige också. Han pratar många språk och jag tror att han kommer att lära sig svenska också, säger drottning som sedan fick frågan om vad hon tycker om O'Neill.

- Han är 38 år och utstrålar säkerhet och värme, så prinsessan Madeleine är väldigt glad och det är vi också.

Till hovets hemsida säger prinsessan Madeleine:

- Vi är mycket glada och lyckliga. Det är en väldigt speciell dag för oss.

Hon berättar att O'Neill friade en dag i början av oktober.

- Det var mycket romantiskt och fint genomtänkt, men mer än så vill vi inte berätta utan hålla det för oss själva.

O'Neill säger att han funderat ett tag på att fria och ville vänta på det rätta tillfället.

- Men jag visste att det var Madeleine jag ville gifta mig.

Bröllopet är planerat att äga rum under sommaren 2013, skriver hovet som på sin hemsida bekräftar att "prinsessan Madeleine och Herr Christopher O'Neill" är förlovade.

Hovets informationschef Bertil Ternert säger att det är prinsessan och hennes fästman som själva håller i planeringen kring bröllopet.

- Tid och plats är ännu inte bestämd. Men bröllopet kommer att hållas i Sverige, säger Ternert.

Kungen har "givit sitt samtycke" till att de två ingår äktenskap. Kungen har också i enlighet med grundlagen fått samtycke från regeringen.

I januari 2011 avslöjades att O'Neill var prinsessan Madeleines nye pojkvän. I februari i år bekräftade hovet att paret är sambor.

Prinsessan berättar att paret träffades genom gemensamma vänner.

- Vi delade samma humor och hade väldigt roligt tillsammans. Chris öppnade upp mitt hjärta, han är min själsfrände, säger hon till hemsidan.

O'Neill berättar att han talat med prinsessans föräldrar om att få gifta sig med deras dotter.

- Kungen och drottningen blev glada, och lite rörda, tror jag, säger han enligt intervjun.

Om prinsessan Madeleine och Christopher O'Neill får barn tillsammans i USA får den kungliga bebisen minst två medborgarskap, amerikanskt och svenskt. Eftersom O'Neill också är medborgare i Storbritannien kan det även bli frågan om brittiskt medborgarskap, uppger Skatteverkets verksamhetsutvecklare Ingegerd Widell.

Föds bebisen i Sverige eller något annat land utanför USA blir den svensk medborgare, och det går även att ansöka om amerikanskt medborgarskap. Födseln måste rapporteras till närmaste amerikanska ambassad eller konsulat, enligt information på USA-myndigheters hemsidor.

Den 38-årige O'Neill kommer från en välbärgad amerikansk familj, arbetar i finansbranschen och har en examen från en av de bättre handelshögskolorna i New York.

Sten Hedman, tidigare hovreporter som följt kungafamiljen i många år, beskriver O'Neill som en "relativt framgångsrik affärsman".

- Exakt vilka affärer det är vet jag inte, men han lever ju socialt bra i New York och sägs vara framgångsrik. Jag har aldrig läst att någon egentligen granskat vad hans affärsverksamhet innefattar.

Statsvetarprofessorn Olof Ruin säger att rent formellt kan förlovningen ha en konstitutionell betydelse eftersom prinsessan Madeleine är tronföljare. Rent teoretiskt kan hon bli Sveriges statschef.

- Men i praktiken är det en ickefråga eftersom hon i tronföljden står efter kronprinsessan Victoria, prinsessan Estelle och även sin bror prins Carl Philip, konstaterar Olof Ruin.

Riksmarskalken Svante Lindqvist säger till hovets hemsida att O'Neills titel kommer att "meddelas i samband med tidpunkt för bröllopet". Prinsessans titlar påverkas inte, hon fortsätter att vara Hennes kungliga höghet, prinsessa av Sverige och hertiginna av Hälsingland och Gästrikland. Hon kommer även fortsättningsvis att få del av apanaget för sina officiella uppgifter.

Och O'Neill kommer inte behöva konvertera från katolicismen till protestantismen innan han gifter sig med prinsessan, enligt Lindqvist.

Riksmarskalken förklarar också att O'Neill senare kommer att stödja sin maka vid hennes officiella uppdrag och närvara på evenemang där prinsessan "kan tänkas deltaga".

Prinsessan Madeleine arbetar vid World Childhood Foundation i USA och är bosatt i New York.

Hon berättar att paret kommer att fortsätta att bo i New York på grund av bådas arbeten.

- Men det utesluter inte möjligheten att vi flyttar till Sverige i framtiden, säger hon på hovets hemsida.

Hon har tidigare varit förlovad med juristen Jonas Bergström. De utväxlade ringar i augusti 2009, och planerna var att bröllopet skulle hållas någon gång under "senhösten 2010" eller "vintern 2011". Men i april 2010 bekräftade hovet:

"De har kommit fram till att det bästa för dem är att de går vidare på var sitt håll". Prinsessan har senare berättat att den brutna förlovningen och skriverierna kring dem innebar en hård press.

- Att allting blev så uthängt var en svår period i mitt liv, sade hon i en lång intervju med Dagens Industri Weekend.

Christopher O'Neill föddes den 27 juni 1974 i London där han växte upp med sina föräldrar Eva Maria och Paul O'Neill. Han har dubbelt medborgarskap i USA och Storbritannien och har fem halvsystrar - Tatjana, Natascha, Stephanie, Annalisa och Karen, enligt information på hovets hemsida.

Han har en kandidatexamen i internationella relationer från Boston University och en master i "business administration" från Colombia business school i New York.

Under de senaste 16 åren har O'Neill arbetat inom finansbranschen, för företag som NM Rothschild & Sons och Steinberg Asset management. I dag är han delägare vid Noster Capital, ett finansföretag med kontor i London och New York.

video-nyheter