Publicerad den 25 oktober 2012 14:59 | av Tidningarnas Telegrambyrå (TT)

Boxningsmästaren utmanar i Ukraina

Vitalij Klytjko, regerande världsmästare i tungviktsboxning, har seglat upp som utmanare i det ukrainska parlamentsvalet på söndag. Hans parti Udar delar nu andraplatsen med Julia Tymosjenkos Fosterlandet.


Boxningsmästaren utmanar i Ukraina.

Boxningsmästaren utmanar i Ukraina.

En osannolik person har seglat upp som den farligaste utmanaren till Ukrainas sittande regering inför söndagens parlamentsval: Vitalij Klytjko, regerande världsmästare i tungviktsboxning.

Klytjkos parti Udar, "slag" på svenska, kan sätta käppar i hjulet för den förmodat bekväma valsegern för president Viktor Janukovytjs parti i valet till ett parlament där slagsmål inte är en ovanlighet.

Udar har klättrat i mätningarna till att dela andraplatsen med den fängslade Julia Tymosjenkos oppositionskoalition Fosterlandet - trots att Klytjko har minimal politisk erfarenhet.

- Varken det styrande partiet eller oppositionen har särskilt bra rykte. Många letar efter en ny politisk kraft och den nischen utnyttjas nu av Klytjko, säger Oleksandr Demjantjuk, professor i statsvetenskap vid Kiev-Mohyla-universitetet, till TT.

Valet äger rum mot bakgrund av utbredd korruption, som inte minskat i omfattning sedan Janukovytj valdes 2010. Ukraina är nu det tjugonde mest korrupta landet i världen enligt organisationen Transparency International.

video-nyheter