Publicerad den 25 oktober 2012 15:16 | av Tidningarnas Telegrambyrå (TT)

Hård asylpress på kommunerna

Över 1 000 asylsökande kommer nu till Sverige varje vecka. Inte sedan Balkankrigen i början av 1990-talet har antalet varit så högt. Migrationsminister Tobias Billström (M) varnar för hård press på många kommuner.


Hård asylpress på kommunerna.

Hård asylpress på kommunerna.

Över 1 000 asylsökande kommer nu till Sverige varje vecka. Flyktingmottagandet är inte dimensionerat för jättevågen.

Inte sedan Balkankrigen i början av 1990-talet har antalet asylsökande till Sverige varit så högt som nu. Hur nära 1992 års rekordsiffra på 84 018 asylsökande vi ligger visar sig när Migrationsverket presenterar nya siffror inom kort.

- Väldigt många kommuner kommer att märka av inströmningen. Det kommer att märkas oavsett om det är en kommun dit asylsökande kommer som släkt och bor i eget boende eller om de kommer till Migrationsverkets boenden, säger migrationsminister Tobias Billström (M).

Den absolut största gruppen kommer nu från våldets Syrien. De som kan väljer bort flyktingförläggningarna och ordnar boende hos släktingar och bekanta. Det medför att flyktingvågen blir extra tydlig i kommuner där det sedan tidigare bor många syrier.

Till Södertälje kommer sedan i somras 25-35 personer i veckan, bara från Syrien. I kommunen har trycket på undervisningen varit så stort att det startat en ny SFI-klass i månaden sedan i våras.

- Men vi har svårt att få fatt i lokaler och lärare, säger Besim Aho (S), ordförande i Södertäljes arbetslivsnämnd.

Regeringen har ingen avsikt att avskaffa det fria valet.

- Men ersättningsfrågorna till kommunerna kan ju alltid diskuteras, säger Tobias Billström.

video-nyheter