Publicerad den 25 oktober 2012 16:56 | av Tidningarnas Telegrambyrå (TT)

Inget jäv i Mangsmålet

Målet mot mordåtalade Peter Mangs tas inte om, beslutar Malmö tingsrätt. Försvaret har hävdat att en nämndeman varit jävig, men det avvisas av rätten. "En lättnad för offren", säger ett målsägandebiträde.


Inget jäv i Mangsmålet.

Inget jäv i Mangsmålet.

Målet mot mordåtalade Peter Mangs tas inte om, beslutar Malmö tingsrätt. Försvaret har hävdat att en nämndeman varit jävig, men det avvisas av rätten.

Därmed kan Mangs dömas för brotten.

Domstolen har förklarat Peter Mangs skyldig till bland annat två mord och fyra mordförsök, men domen mot honom sköts upp sedan Mangs anmält jäv. En av nämndemännen i den 26 dagar långa rättegången har varit ersättare i polisnämnden för polisområde Malmö.

"Mot bakgrund av att all information till nämnden är av allmän och övergripande karaktär kan den uttryckta uppskattningen enligt tingsrätten rimligen inte heller anses vara annat än en allmän, och icke jävsgrundande, uppskattning över polisens arbete," skriver rätten i ett pressmeddelande.

- Utslaget innebär givetvis en lättnad för offren för de brott där domstolen funnit övertygande bevisning för att Mangs är skyldig. Men, omvänt, är det en besvikelse för alla dem som varit inblandade i de åtalspunkter där tingsrätten kommit fram till motsatt uppfattning.

Det säger Magnus Hermansson, advokat och målsägandebiträde för femton av målsägarna i den utdragna rättegången.

Han vet inte om någon av hans klienter vill överklaga torsdagens utslag.

- Det är för tidigt att säga. Vi måste nu studera hur tingsrätten motiverar beslutet, säger han.

video-nyheter