Publicerad den 21 november 2012 22:36 | av Tidningarnas Telegrambyrå (TT)

Vapenvila i Gaza inledd

Israel och Hamas enades i dag om vapenvila i Gaza, som trädde i kraft klockan 21 lokal tid - 20 svensk tid. Överenskommelsen slöts efter en dag av fortsatt våld, bland annat skadades minst 21 personer i ett bombdåd i Tel Aviv.


Vapenvila i Gaza inledd.

Vapenvila i Gaza inledd.

Israel och islamiströrelsen Hamas har slutligen lyckats enas om en vapenvila efter en dag av fortsatta dödliga flygräder i Gazaremsan och en bombexplosion på en buss i Tel Aviv.

Kraven från USA:s utrikesminister Hillary Clinton och FN:s generalsekreterare Ban Ki-Moon, som båda besökte Kairo i dag, blev till slut uppfyllda. På kvällen meddelade Clinton och Egyptens utrikesminister Muhammad Kamil Amr att beslut om vapen villa fattats. Den trädde i kraft klockan 21 lokal tid - 20 svensk tid - efter drygt en vecka av blodiga flyganfall mot Gazaremsan och raketattacker mot Israel.

Israels premiärminister Benjamin Netanyahu ställde, just när vapenvilan trädde i kraft, "strängare militärt agerande" i utsikt om överenskommelsen inte fungerar.

- Jag vet att det finns medborgare som väntar sig strängare militärt agerande, och det är kanske vad vi kommer att behöva, sade Netanyahu på en presskonferens enligt Reuters.

Sveriges utrikesminister Carl Bildt kallar vapenvilan "viktig och välkommen".

"I överenskommelsen talas också om att blockaden av Gaza nu skall lättas, och att handel och humanitär hjälp nu får nya möjligheter, och det är självfallet en utomordentligt viktig del av överenskommelsen", skriver Bildt bland annat på sin blogg.

"En del av överenskommelsen är att den ju förefaller att acceptera Hamas som de facto regering i Gaza, och det är självfallet att den marginalisering av den palestinska myndigheten i Ramallah som detta kan innebära är bekymmersam", framhåller Bildt också.

Hamas-ledaren Khalid Mishal sade att uppgörelsen om att avsluta striderna mellan Israel och de palestinska grupperna i Gaza slår fast att samtliga gränsövergångar på det palestinska territoriet ska öppnas. Enligt Mishal har israelerna gjort påståenden om motsatsen.

- Dokumentet slår fast öppnande av övergångarna, alla övergångarna, och inte bara Rafah, sade Mishal på en presskonferens i Kairo.

Israel kontrollerar Gazas samtliga gränsövergångar förutom Rafah vid gränsen till Egypten.

Strax innan den överenskomna vapenvilan trädde i kraft, avfyrades två raketer mot Israel - norrifrån, från södra Libanon.

Den ena slog ned på libanesiskt område, uppger en libanesisk armékälla för nyhetsbyrån AFP. Var den andra raketen slog ned framgick inte.

När raketer riktas mot Israel från det hållet brukar det vara den shia-islamistiska libanesiska Hizbollahrörelsen som är avsändaren.

Också tidigare var dagen våldsam, bland annat skadades minst 21 personer i ett bombdåd i Tel Aviv. Minst 30 raketer sköts också från Gaza mot Israel under dagen samtidigt som flygräderna mot remsan fortsatte. Israelerna meddelade att de slagit till mot minst 100 mål i Gaza, där över 17 liv krävdes på onsdagen.

video-nyheter