Publicerad den 28 oktober 2013 23:44 | av Tidningarnas Telegrambyrå (TT)

Färja gick på grund i stormen

Stormen Simone härjar fortfarande, och orkanvindar har uppmätts på flera håll. Träd har blockerat vägar, hustak har blåst ned och lastbilar har vält. Utanför Karlskrona slet sig en passagerarfärja och gick på grund.


Färja gick på grund i stormen.

Färja gick på grund i stormen.

Stormen Simone härjar fortfarande med orkanvindar på vissa håll. Träd och elledningar har blockerat vägar, hustak har blåst ned och lastbilar har vält. Utanför Karlskrona slet sig en passagerarfärja och gick på grund.

Den högsta vindhastigheten som hittills uppmätts under Simones framfart över södra Sverige är 42 m/s i byvinden på Hallands väderö. Gränsen för orkan passeras när vindarna uppnår mer än 32,7 meter per sekund.

Vid 21.40 meddelade SMHI att kulmen var nådd i Skåne.

- Det blåser nu mest längs Hallandskusten och norrut, i Jönköpings och Kronobergs län och ut över Östersjön, säger Malin Anteros vid SMHI.

De kraftiga vindbyarna kommer under kvällen och natten att röra sig i en nordostlig riktning, men de mattas av efter hand.

Enligt Myndigheten för samhällsskydd och beredskap var det vid 23-tiden för tidigt att säga något om vilka skador stormen ställt till med.

- Det dröjer nog till i morgon bitti förrän vi får någon helhetsbild, säger Per Larsson på MSB:s presstjänst.

Polis och räddningstjänst har haft en hektiskt kväll på flera håll. Träd och elledningar har blockerat vägar, hustak har blåst ned och lastbilar har vält.

Stena Lines passagerarfärja Stena Alegra slet sig och gick på grund utanför Karlskrona. Inga passagerare finns ombord på fartyget.

- 33 besättningsmän är ombord, men för dem är situationen lugn. Det är ingen akutsituation, säger Jennie Allard vakthavande befäl på Kustbevakningen.

Flera färjeturer har försenats och ställts in på grund av ovädret, bland annat mellan Göteborg och Kiel, mellan Karlskrona och Gdynia och mellan Varberg och Grenå.

Vid 22.30 hade Eon, Fortum och Vattenfall sammanlagt omkring 78 000 strömlösa kunder. Eon svarade för den största delen med drygt 74 000 hushåll.

- En klar merpart kommer att vara strömlösa över natten. Först på tisdag förmiddag får vi veta hur allvarligt det är längs våra ledningsgator, säger Mattias Hennius, presschef vid Eon.

Vid femtiden på tisdagsmorgonen kommer fältpersonalen skickas ut för att inspektera skadorna.

- Först när vi fått en överblick av hur det ser ut kommer vi kunna göra prioriteringar över vilka områden vi ska börja med först.

All persontrafik med tåg i södra Sverige ställdes in på grund av ovädret, och enligt Trafikverket är det första gången trafiken stoppas in i ett så stort område. Godstrafiken i Skåne har kört med reducerad hastighet.

Stormen har orsakat förseningar och problem med inställda flyg, men väntas inte ge några större konsekvenser för flygtrafiken under tisdagen.

- Vi har ett inställt flyg från Göteborg till Arlanda i morgon bitti, eftersom flyget inte kunde landa på Landvetter under måndagskvällen. Annars ser det bra ut. Från Malmö kan jag inte se att några avgångar är inställda i nuläget. Så det väntas små följdeffekter av det här, säger Åsa Öhman, pressansvarig på Swedavia.

Enligt Trafikverket beräknas västra stambanan mellan Göteborg och Herrljunga samt södra stambanan mellan Malmö och Alvesta att öppnas för persontrafik som planerat.

Västkustbanan mellan Malmö och Göteborg var tänkt att öppnas sex på tisdagsmorgonen men enligt Trafikverket är det osäkert om hela sträckan kan öppnas då.

Under natten kommer de spår som varit stängda att inspekteras och felavhjälpas för att trafiken ska kunna komma i gång som planerat under tisdagen, skriver verket på sin hemsida.

Arbetet med att röja upp på vägar där det har fallit ned träd inleds också under natten.

Läs mer

Fem arabiska prinsar gav honom 48 miljoner kr

annons

video-nyheter

skrolla uppskrolla ner